Armbandjes en Dromenvangers – Khagendra

by | Jun 20, 2019 | Khagendra, Nieuws

Sinds vorig jaar November zijn we begonnen om armbandjes en dromenvangers te maken bij Khagendra. Een goed aantal van de bewoners die geen werk en inkomsten hebben wilde hier graag aan mee doen.

Het uitgangspunt is om inkomsten te genereren, niet alleen voor deze bewoner maar ook om met de winst Khagendra en daarmee alle andere bewoners te helpen met het verbeteren van de omstandigheden. De verkoop van de armbandjes gaat goed waardoor we al meerdere kleine projecten hebben kunnen uitvoeren.

Hier een greep uit wat we de afgelopen weken hebben kunnen doen:

• Gereedschap voor rolstoel onderhoud

Bij Khagendra werkt ook Danda Bahadur Budhathoki, hij behartigd het onderhoud van alle rolstoelen van de vele bewoners. Om zijn werk makkelijker te maken en daarmee het onderhoud van de rolstoelen voor iedereen toegankelijk, hebben we in de afgelopen maanden verschillende gereedschappen aangeschaft. Waaronder: 

  • Een lasapparaat
  • Een boormachine
  • Een schuurmachine
  • Een naaimachine
  • Een luchtpomp
  • en andere kleine gereedschappen

• Verlichting binnen Khagendra New Life Home

De verlichting in het huis was hier en daar behoorlijk verouderd. In vele kamers functioneerde het niet naar behoren en waren situaties wat betreft bekabeling simpelweg gevaarlijk. Met behulp van een elektricien hebben we het grootste deel kunnen aanpassen en vervangen. 

• Planten van fruitbomen, bloemen en kruiden.

Al eerder hebben we ons ontfermt over de tuin. De tuin zorgt er op de binnenplaats voor dat het een mooie en gezellige plek is om te verblijven. Er is voldoende ruimte om ook groente te verbouwen en zo hebben we op verschillende plaatsen, mais, pompoen, fruitbomen en ander gewas als chilli’s en koriander geplant. Daarnaast hebben we bij de hoofdingang, de patio en andere plaatsen mooie bloemen geplaatst. Het geheel maakt het wonen bij Khagendra een stuk aantrekkelijker.

• Afval schuurtje

Afval is een groot probleem in Nepal. Zo ook bij Khagendra New Life Home. Er wordt nogal wat afval geproduceerd en wat er uiteindelijk mee gebeurd is dat het in de tuin verdwijnt. Gevolgen zijn dat de honden, vogels en ander gedierte ermee aan de haal gaan. Om ervoor te zorgen dat het allemaal achter een deur kan worden opgeborgen hebben we een Afval schuurtje geplaatst achter in de tuin. Nu kan het afval worden opgeborgen en is het niet meer toegankelijk voor dieren. Eens in de twee weken wordt het dan opgehaald en het schuurtje geleegd.

• Voor de Kapper

Bij Khagendra knippen en scheren de verzorgers de bewoners. Voorheen ging dat met een oude en ongemakkelijk scheerapparaat wat het voor medewerker en bewoner geen aangename onderneming maakte. Met die rede hebben we een nieuw apparaat aangeschaft wat ervoor zorgt dat iedereen weer makkelijk en zonder ongemak geschoren en of geknipt kan worden. 

• School spullen voor Bhakta Raj Bhatta in Doti

Ook kijken we met de bewoners buiten de muren van Khagendra.

Velen hebben familie in afgelegen dorpen die door omstandigheden niet altijd de middelen hebben om hun kinderen met alle benodigdheden naar school kunnen laten gaan. Zo ook Bhakta Raj Bhatta in Doti. Voor hem hebben we met de inkomsten van de armbandjes de school spullen kunnen aanschaffen die hij voor dit jaar nodig heeft.

Het is mooi om te zien dat met een klein programma, als het maken van armbandjes en dromenvangers we zoveel kunnen doen. De bewoners zien steeds meer in dat het maken van dit soort producten niet alleen een dagbesteding is maar ook bijdraagt aan het welzijn van henzelf en de mensen om hen heen. Voor de toekomst willen we dan de productlijn gaan uitbreiden en ook sieraden als oorbellen en kettingen te maken. Hiervoor komt Saheen van Local Women’s Handicrafts weer langs om een workshop te geven. 

Wil jij de bewoners van Khagendra steunen dan kan dat door te doneren via deze pagina of door armbandjes en dromenvangers aan te schaffen. Deze worden verkocht via verschillende websites in Nederland. Mocht er een wens zijn voor een groot aantal met specifieke kleuren of patronen, voor bijvoorbeeld een bedrijf of evenement, dan kunnen we daarin voorzien. Neem voor meer informatie contact op via, info@creativenepal.nl

Namaste

Met vriendelijke groet,
Douwe Kiran
Stichting Creative Nepal

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title