Chija Maya Khagendra Nepal

door | mrt 28, 2019 | Khagendra, Nieuws

Khagendra New Life Home: een plek voor veel mensen die door hun beperking niet meer in hun oude huis kunnen wonen. Dagelijks lopen, kruipen en rollen de bewoners in en uit het gebouw. In de koude wintermaanden is iedereen vaak buiten in de zon te vinden om enigszins warm te blijven.

Khagendra is een thuis voor vele bewoners, zo’n 80 tot 90 mensen verblijven er. Iedere bewoner heeft zijn of haar eigen verhaal. Zo ook Chize Maya. Zij woont hier nu zo’n 4 jaar. De eerste 1,5 jaar na haar ongeluk, waar ze een lage dwarslaesie aan heeft overgehouden en haar benen niet meer kan voelen en bewegen, heeft ze thuis op bed doorgebracht. Er was geen geld voor of kennis over andere mogelijkheden. Geen revalidatie. Geen rolstoel. Geen hulpmiddelen. Alleen de hele dag op bed.

Uiteindelijk is zij gelukkig bij Khagendra terechtgekomen en heeft zij een rolstoel gekregen, net als andere benodigdheden die bij een dwarslaesie komen kijken zoals een luchtmatras. Want wanneer je ruggenmerg beschadigd is, komen signaaltjes van je hersenen niet meer goed door naar je lichaam (huid, spieren, organen) en vice versa. Afhankelijk van de mate van beschadiging kunnen deze signaaltjes gedeeltelijk of helemaal niet meer doorkomen. Dit laatste is het geval bij Chize Maya. Vanaf het niveau van de beschadiging in haar ruggenmerg heeft zij geen gevoel en kracht meer in haar lichaam. Dankzij de rolstoel kan zij zich in ieder geval weer voortbewegen. Maar ook geen gevoel meer hebben brengt gevaren met zich mee. Gevaren zoals decubitus, of met andere woorden: doorligwonden. Deze ontstaan door druk-, schijf- en/of wrijfkrachten.

Wanneer wij bijvoorbeeld te lang in eenzelfde houding zitten, krijg we signaaltjes door dat het onprettig voelt en vervolgens gaan we verzitten. Bij mensen met een dwarslaesie komen deze “pijnsignaaltjes” niet meer door, waardoor de kans op drukplekken groot is. Daarnaast is het herstel erg langzaam, dus voorkomen is beter dan genezen. En daar zijn onder andere spullen voor nodig, zoals een luchtmatras en goed zitkussen in de rolstoel.

Helaas waren deze beide bij Chize Maya aan vervanging toe. Het luchtmatras was lek en leeg, en het foamkussen in haar rolstoel was doorgezakt. Zij had toenemende rug- en heupklachten en ook langer zitten in de rolstoel werd steeds onprettiger. Maar op een hard bed liggen voor uren was ook geen optie. Het risico op decubitus werd steeds groter.
De prijzen voor deze spullen hier zijn niet te vergelijken met onze Nederlandse prijzen, maar helaas is hier ook niet zo’n gezondheidszorg en verzekeringssysteem zoals wij die kennen. Dus het zelf betalen konden ze niet.

Dankzij Creative Nepal hebben we -gelukkig op tijd- een nieuw luchtmatras en een goed zitkussen voor Chize Maya kunnen aanschaffen. Nu kan ze ’s nachts weer comfortabel slapen en overdag in de rolstoel rondrijden.

Namaste,

Iris
Stichting Creative Nepal

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title