Voorlichting Menstruatie en Hygiëne

Locatie Kale ka Sarana Mabey, middelbare school.

Het is Maandag 26 Maart en Douwe, Zohartze, Saheen van Local Women’s Handicrafts (LWHNepal) en ik vertrekken met 74 sanitaire pakketten naar de middelbare school Kala Ka Sarana Mabey. Na de anderhalf uur durende taxirit door de heuvels van de Kathmandu Vallei komen we aan bij de school. Het lokaal waar Saheen de voorlichting gaat geven en wij de sanitaire pakketten uit gaan delen wordt snel ingericht met extra stoelen en banken zodat iedere leerling het bij kan wonen. Het is een overweldigend kabaal wat alle meiden maken in het gehorige lokaal met het verschuiven van de banken en het zenuwachtige geklets over wat er gaat gebeuren. Zohartze, die alles gaat filmen installeert haarzelf tussen de leerlingen zodat ze alles goed in beeld krijgt en Douwe, Saheen en ik nemen plaats voorin het lokaal en de les kan beginnen.

Saheen neemt het woord, stelt iedereen voor en vertelt haar verhaal. Om de voorlichting extra kracht bij te zetten vertelt Saheen haar eigen ervaring met haar eerste menstruatie. Ze vertelt dat haar moeder haar alleen een paar extra onderbroeken had gegeven en haar had verteld dat het normaal is dat zoiets bij meisjes en vrouwen gebeurd. Deze tekortkoming aan uitleg en steun, bovenop de reactie van de bewoners van het dorp waar zij in opgroeide, resulteerde erin dat ze negen maanden na haar eerste periode een infectie opliep en al haar gespaarde geld uit moest geven aan een opname in het ziekenhuis. Dit is ook één van de redenen dat het voor haar zo belangrijk is dat de jonge vrouwen van tegenwoordig wel de benodigde voorlichting en producten krijgen zodat zij nooit hetzelfde hoeven mee te maken als haar.
Na het delen van Saheen haar persoonlijke verhaal vroeg zij aan de leerlingen hoe zij werden behandeld tijdens hun periode. Hier kwam naar voren dat 8 van de 74 aanwezige studenten tijdens hun periode, afhangende van hun gemeenschap, tussen de zeven en twaalf dagen op worden gesloten in een donkere ruimte. Dit is een erg traditioneel en verschrikkelijk fenomeen, wat wij met deze voorlichting en de sanitaire pakketten hopen tot een halt te roepen.

De sanitaire pakketten werden vervolgens uitgebreid door Saheen doorgesproken zodat de studentes weten hoe ze alles moeten gebruiken en voornamelijk dat ze weten hoe ze het schoon moeten houden en wanneer ze de doekjes moeten vernieuwen om infecties te voorkomen.

Na de voorlichting stelde Douwe zich eerst voor en vertelde over het werk van Stichting Creative Nepal (SCN) en de projecten die daar aan zijn verbonden. Hierna kwam ik naar voren en kreeg een hartelijk herhaling van het woord op de bekende begroeting ‘namaste’. Mijn naam werd vervolgens het gesprek van de dag aangezien één van de leerlingen een soortgelijke naam had. Ik vertelde over de samenwerking tussen SCN en LWHNepal en dat wij donaties hadden ontvangen vanuit Nederland zodat wij de sanitaire pakketten aan hen uit konden delen. We sloten de dag af met een groepsfoto op het buitenterrein, en met vele blije gezichten op mooie studentes vertrokken we weer huiswaarts.

Namaste,

Annemijn Mors

Stichting Creative Nepal

Shares
Share This
My title