De afgelopen maanden was het weer even stil omtrent Stichting Creative Nepal.
Om mijn eigen verblijf te kunnen blijven bekostigen was ik weer voor een periode in Nederland. Daar werk ik bij Heel en Al in Schoorl. Een Spiritueel centrum in een mooie omgeving en een prachtige tuin. De tuin maar ook de gebouwen moeten worden bijgehouden en in de periodes dat ik in Nederland ben is dat mijn taak. Daarnaast ben ik ook webdesigner en verkoop basis websites voor kleine bedrijven.

Het welkom hier in Kathmandu was weer warm. Een prettig weerzien met de mensen waarmee ik in de voorgaande periode zoveel heb samengewerkt. De komende periode staat in het teken van de volgende twee projecten:
Het eerste project is de uitvoering van het vernieuwen van het Sanitair bij Khagendra New Life Home. De toiletten en douches zijn in erg slechte staat en niet meer voldoende toegankelijk voor de bewoners. Vele kunnen dan ook niet meer normaal douchen en even naar het toilet gaan is een behoorlijke onderneming. Ook is de veiligheid van het sanitair niet meer toereikend. Waar we eerder hadden besloten om alles volledig te strippen om zo schoon en nieuw te kunnen opbouwen, is het plan van aanpak iets gewijzigd. Er moet echt binnen korte tijd iets gebeuren, waardoor we de keuze hebben moeten maken om alles wat stuk is te vervangen en vernieuwen.

De rest van de situatie blijft gelijk maar zal grondig worden schoongemaakt, geschilderd en opgefrist. hiermee zijn de kosten verlaagd en het tijdsbestek van vernieuwing behoorlijk ingekort. Voor dit project zie:  Sanitair Khagendra

Het tweede project staat in het teken van de vrouwen van Nepal. Samen met Local Women’s Handicrafts willen we een grote groep van 500 vrouwen de juiste voorlichting geven over menstruatie en de daarbij behorende hygiëne. Daarnaast geven we meisjes en vrouwen binnen de doelgroep een herbruikbaar en hygiënisch Sanitair Pakket. Dit betekent een win, win, win, win-situatie. Zie: Sanitair Pakket

Allereerst helpen we de vrouwen van Local Women’s Handicrafts die de pakketjes maken. Wij kopen deze pakketen bij hen in, waardoor zij hun bestaan verder kunnen opbouwen. De tweede win zit hem in de voorlichting. Meisjes krijgen hier namelijk weinig tot geen goede informatie over menstruatie op het juiste moment in hun leven, met alle gevolgen van dien: infecties, onnodige ziekten en allerlei nare aandoeningen. De derde win is voor een beter milieu. Wat in Nepal nog vaak wordt gebruikt is plastic zonder dat daarvoor een goed systeem is om het af te voeren. Het beland dan vaak in de bossen en rivieren. Je kunt je de troep die dat oplevert wel voorstellen. Omdat het sanitaire pakket herbruikbaar is halen we deze schakel weg en hoeft er dus niets meer worden weggegooid.

Een vierde win en misschien wel de meest belangrijke is het traditionele gebruik ‘Chaupadi’. Waar vrouwen tijdens hun menstruatie worden afgezonderd van de familie en gemeenschap omdat ze als onrein worden beschouwd. De hutten en schuurtjes waar ze in moeten verblijven zijn in de meeste gevallen van slechte staat. Vochtig vuil en onbeschermd tegen de weersomstandigheden. In de bergen kan het ’s nachts behoorlijk koud worden en in de lager gelegen gebieden is het weer erg vochtig en liggen roofdieren als slangen, tijgers en ander wild op de loer. Het komt dan ook nog steeds voor dat vrouwen sterven tijdens hun menstruatie door omstandigheden die heel makkelijk te voorkomen zijn. Bewustzijn creëren is een van onze belangrijkste richtlijnen binnen de stichting.

Je kunt ons helpen door een donatie te doen via: Steun Ons, door de links onderaan iedere pagina te gebruiken voor je een aankoop doet bij een van deze webwinkels en door ons meer bekendheid te geven via de media kanalen als Facebook, Linkedin en Instagram en Pinterest.

Alvast hartelijke dank.

Namaste,

Douwe Kiran
Stichting Creative Nepal

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title