Menstruati en Hygiëne in Nepal

Local Women’s Handicrafts

Zoals het in meerdere aziatische landen voorkomt, heerst het taboo omtrent menstruatie en hygiëne in Nepal. Het oude gebruik Chaupadi komt nog steeds veel voor. Over menstruatie wordt niet gesproken en de meisjes krijgen geen voorlichting over wat er gebeurd en hoe je omgaat met de Hygiëne. Vaak worden ze twee extra onderbroeken gegeven of een oude Sari en daar moeten ze het mee doen. Met alle gevolgen van dien. Het komt dan ook met regelmaat voor dat jonge vrouwen verschrikkelijk letsel oplopen, of zelfs komen te overlijden, door infecties.

Dat kunnen we ons in het westen niet voorstellen, toch?

Dit moet echt een halt toe geroepen worden! En met jullie steun kunnen wij veel meisjes en vrouwen helpen en om meer bewustzijn te creëren over dit onderwerp en bieden we ze daarbij een makkelijk te gebruiken herbruikbare sanitaire pakket.

Bij niet alleen de meisjes maar ook jongens en de ouders kunnen we een verschil maken in bewustzijn. We kunnen laten zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is waar iedereen zich bewust van zou moeten zijn. Vrouwen, maar net zo belangrijk, ook mannen. Dit gaat met de nodige tegendruk vanuit de gemeente, voornamelijk bij mannen.

Tijdens de informatie dagen geven we een training aan meisjes en vrouwen over menstruatie en hygiëne waarbij we ook zoveel mogelijk mannen proberen te betrekken. Zo kunnen zij zien wat het inhoud en wat voor een invloed het heeft op het vrouwelijk gestel en leven. Meer bewustzijn en begrip voor alle partijen.

SCN koopt met uw donatie bij LWHNepal de sanitaire pakketten die we uitdelen aan de studentes en vrouwen tijdens de voorlichtings dagen. Zo behouden ook de vrouwen van LWHNepal een stabiele basis.

Een Win/Win situatie!

Chhaupadi

Chhaupadi is een vanuit hindoeïstische geloofsovertuiging gebruik in Nepal waarbij vrouwen zich tijdens hun menstruatie moeten afzonderen in hutten en schuren. Door de gemeenschap worden ze als onrein aanschouwd. Hoewel het gebruik is door de Nepalese rechtbank in 2005 verboden komt de traditie in het westen van Nepal nog bij ongeveer 95% van de bevolking voor.

Gezegd wordt dat de Hindoegoden de gemeenschap met onheil zoals ziekten, slechte oogst overlijden van vee en andere rampen zal treffen als de vrouwen tijdens hun menstruatie in hun eigen woning verblijven. Zouden de vrouwen deze gebruiken nastreven dan zonderen ze zich tijdens hun menstruatie af in vaak vochtige hutten en kleine tochtige vertrekken. Tijdens chhaupadi, de menstruatie periode mogen zij geen mannen aanraken, geen zuivelproducten eten of drinken, hun eigen huis niet betreden of zelf hun eigen eten klaarmaken. Wat overblijft is gedroogd voedsel zoals zout en rijst en water. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze vrouwen slachtoffer worden van ondervoeding en ziekten door infecties, komen te overlijden door slangenbeten of worden aangevallen door grotere dieren als tijgers en andere roofdieren.

Stichting Creative Sight zet zich samen met Local Women’s Handicrafts in om dit oude gebruik verder uit te bannen. Door meer bewustzijn te creëren bij zowel vrouwen als mannen tijdens informatie dagen en workshops.

Het kan toch niet zo zijn dat wij dit nog langer voort laten duren?

Noodhulp Overstromingen Terai, Nepal!

Nood toestand Saptari, Terai, Nepal!
Door het aanhoudende noodweer in vele delen van Nepal is ook de situatie in Saptari, Terai, omgeslagen.
Overstromingen en landverschuivingen verwoesten grote delen van dorpen.
Help ons de getroffen families steun te bieden!

Het Sanitair Pakket

  • Twee ecovriendelijke sanitaire pads, gemaakt van antibacterieel hoge kwaliteit, waterdicht katoen
  • Twee keer 100% katoen ondergoed
  • Vijf keer een inleg, gemaakt van sterk vocht opnemend hoge kwaliteit dubbel laags katoen
  • Eén keer een opbergzakje van herbruikte zijde
  • Eén keer een stuk zeep
  • Eén keer een nagelknipper

Laat jezelf horen, Doneer!

Elke donatie, groot of klein draagt bij aan een betere wereld voor de mensen van Nepal

Doneer

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title