Sanitaire pakketten Saptari Terai

door | jun 17, 2019 | LWHNepal, Nieuws

In de afgelopen maanden hebben Saheen en ik ernaar toe gewerkt om een sanitair pakketten programma te doen in Saptari, Terai, Nepal. Afgelopen weekend was het moment daar om 400 sanitaire pakketten uit te delen tijdens een informatieklas over menstruatie en hygiëne, gegeven door Saheen. Dit hebben we in twee verschillende sessies gedaan. De eerste sessie was op een lokale overheidsschool waar we meer dan 150 jonge studenten de nodige informatie over menstruatie en hygiëne en een sanitaire pakket konden geven. De studenten waren enthousiast over wat ze hadden geleerd en ze waren dankbaar voor het pakket dat ze hadden ontvangen. Het werd onder onze aandacht gebracht door de coördinator van de school dat veel van de studenten infecties hebben of ziek worden, vaker dan in het verleden. De reden hiervoor is dat de waterbron niet schoon genoeg is. De hoeveelheid ijzer en verschillende bacteriën in het water is zo hoog dat het niet veilig is om te gebruiken. Dit schept een moeilijke situatie, aangezien het uitdelen van sanitaire pakketten en informatie over hygiëne belangrijk is, maar het water dat ze moeten gebruiken niet veilig, zullen de omstandigheden voor de leerling niet veranderen. De tweede sessie was bij het gemeenschap gebouw in het dorp, waar we aan ongeveer 250 vrouwen van de gemeente een pakket konden geven. Ook hier werd de informatie hartelijk ontvangen. Voor deze groep moeten we nog een keer terug met meer pakketten. De groep vrouwen was groter dan we in eerste instantie hadden verwacht. Mooi om te zien dat er zoveel belangstelling voor is.

Naast het sanitaire programma, was er veel meer te zien en doen. Local Women’s Handicrafts Nepal (LWHNepal) is bezig met de opbouw van een opleidingsfaciliteit voor vrouwen in de regio Saptari. Hier kunnen de vrouwen nieuwe vaardigheden leren, een baan hebben en meer stabiliteit voor zichzelf en anderen creëren. Het centrum bestaat uit drie verschillende gebouwen waarvan twee zo goed als klaar zijn. Het middengebouw en de grootste van de drie is in volle bouw. Alle gebouwen zullen de nodige instrumenten en machines hebben als basis voor een volledig functionele werkplaats. Het doel is om verschillende soorten handgemaakte producten te produceren, om te verkopen in Kathmandu of in andere landen. Saheen en ik ontmoetten een aantal vrouwen die al voor LWHNepal werken, deze bijeenkomsten gaven me een goed idee over hoe ze werken bij LWHNepal en in hoeverre ze de levens van hun medewerkers verbeteren. LWHNepal maakt een verschil op vele manieren. Door een veilige omgeving te creëren voor vrouwen in de gemeenschap, helpen ze niet alleen deze vrouwen maar ook hun kinderen en gezinnen. Daarnaast is het bewustzijn inzake Fairtrade kleding en handgemaakte producten die de levens van vele gedwongen kinderarbeiders en werknemers ter wereld veranderen.

Het derde en even belangrijk project dat we hebben gedaan is waterbronnen, om uit te zoeken of het water schoon is of niet. Het doel is een waterfiltersysteem te plaatsen op het terrein van Local Women’s Handicrafts, dat niet alleen zijn inwoners en/of werknemers zal helpen, maar ook hun familie en andere mensen in het omringende gebied. Een van de belangrijkste basisbehoeften van een mens is een water. Mensen kunnen zonder voedsel voor bijna 30 tot 40 dagen in leven blijven, maar zonder water zou men slechts 2 tot 3 dagen overleven. Wanneer de bron vervuild is en er is geen middelen zijn om deze te zuiveren, moeten mensen onveilig water gebruiken. Een water veiligheidstest, die in Januari op vijf verschillende plaatsen werd uitgevoerd, de koudste tijd van het jaar, onthulde, dat zelfs toen de besmetting te hoog was. Het weekend van de 8e juni heeft ons team het water opnieuw getest op exact dezelfde sites om te zien hoe het niveau op het moment was dat de temperatuur op zijn hoogst is. Hoge temperaturen geven bacteriën vrij spel om zich te vermenigvuldigen en zo een nog gevaarlijker situatie te creëren. In gedachten moet worden gehouden dat in de warmste periode, zoals we in Mei, Juni en Juli hebben, water harder nodig is dan elk andere periode.

Het was voor mij niet mijn eerste keer in de Terai. In mijn ervaring is het een regio die steun meer nodig heeft boven de meeste anderen. Vooral vanwege het gebrek aan basisbehoeften zoals schoon water, gezondheidszorg en onderwijs. Hoewel de middelen niet gemakkelijk te verkrijgen zijn, lijkt de gemeenschap haar levenswijze te handhaven en een basis te vormen voor familie en samenleving. Door samen te werken met initiatieven als Local Women’s Handicrafts, hebben we een sterke basis voor verbeteren van deze omstandigheden voor de bevolking van deze regio. Dit afgelopen weekend was een mooie, maar ook een confronterende ervaring. Om te zien hoeveel al bereikt is, maar ook hoeveel er nog moet gebeuren. 

Namaste

Met vriendelijke groet,

Douwe Kiran
Initiatiefnemer
Stichting Creative Nepal

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title