Zonne-Energie bij Khagendra

 

Wat zouden wij doen zonder stroom? Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als we onze mobiel niet meer kunnen laden, onze televisie niet meer kunnen aanzetten? En wat als we geen licht meer zouden hebben in huis?

In Nepal komt het nog met regelmaat voor dat de stroom uitvalt. Ook worden er gedeeltes van bijvoorbeeld Kathmandu uitgezet omdat er niet voldoende capaciteit is om een grote stad als deze volledig te voorzien van stroom. Voor vele hier is dat de normaalste zaak van de wereld en leven ze in het moment. Stroom of geen stroom. 

Bij Khagendra New Life Home heeft dat verdergaande consequenties. Er zijn daar namelijk meerdere bewoners die in verschillende mate verlamt zijn. Dat zorgt ervoor dat ze zichzelf niet kunnen bewegen en dus ook niet kunnen draaien in bed wanneer dat nodig is. Met als gevolg dat er drukwonden ontstaan. Soms wel zo groot als een tennisbal en tot op het bot. Klinkt verschrikkelijk en dat is het ook, maar helaas komt het nog steeds voor.

Om ervoor te zorgen dat ze zich niet hoeven te draaien wanneer ze op bed liggen maken ze gebruik van een luchtmatras wat contstant beweegt. Dat zorgt ervoor dat de druk steeds wordt verplaatst en er geen drukwonden ontstaan. Daar is natuurlijk wel constante stroom voor nodig!

Sinds Februari 2015 heeft Khagendra een goede voorziening aan Zonnepanelen en backup batterijen. Dit mooie project werd destijds gefinancierd en uitgevoerd door Stichting Silent Voices.

‘We werden ons bewust van de frequente stroomuitval die ook vaak invloed heeft op het gebied van Khagendra en besloten om fondsen te werven om een volledige zonnepaneel te kopen. Silent Voices haalde in februari 2015 €10,000 op met als doel verbetering van de kwaliteit van leven voor de bewoners van Khagendra. Na de installatie van het zonnepaneel en de backup batterijen werd Khagendra zelfvoorzienend met betrekking tot elektriciteit en bewoners profiteerde daarvan op verschillende manieren. Vaak, genomen als vanzelfsprekend in privilege landen, was elektriciteit in Khagendra een kwestie van leven en dood, zo veel bewoners hadden doorlig wonden in zeer vergevorderd stadium. Gelukkig is dit niet langer een punt van zorg en bewoners kunnen nu volop genieten van de voordelen van het licht.’

In April sloeg de bliksem in! ‘Een moment om niet snel te vergeten’, aldus Krishna. Krishna is een van de bewoners die de noodstroom hard nodig heeft. Hij is verlamt vanaf zijn nek naar beneden en heeft in het verleden al eens gekamd met vergevorderde drukwonden.

De bliksem heeft twee van de backup batterijen dusdanig uitgeschakeld dat het niet meer gerepareerd kon worden. Ook de controller die ervoor zorgt dat de stroom die binnen komt ook op de juiste manier gebruikt kan worden was verwoest.

Met dank aan onze sponsoren hebben wij van Stichting Creative Nepal in samenwerking met Stichting Silent Voices de backup stroom kunnen repareren en zorgen dat het weer werkt naar behoren. 

Khagendra blijft een plek waar nog op vele plaatsen steun nodig is. Zo werkt de warm water voorziening niet meer naar behoren en is het Sanitaire verouderd en nodig toe aan een renovatie. Voor deze projecten is uw steun hard nodig.

Helpt u ons mee om de bewoners van Khagendra een warme douche te geven en een veilige toegang tot de toiletten te bieden?

Alvast bedankt!

Namaste,

Team

Stichting Creative Nepal

 

 

 

Gebruik de onderstaande links en steun gratis de aangesloten initiatieven

Miljoenen artikelen
Shares
Share This
My title